Kan je wennen aan te weinig slaap?
Of dénk je gewoon dat je uitgerust bent?
Nederlanders slapen gemiddeld 7 uur en 12 minuten. Toch beoordeelt 63% hun slaapkwaliteit als onvoldoende. Het gekke is... Na een tijdje merken sommige mensen niet eens meer dat ze slecht slapen. Je went eraan. Maar is dat eigenlijk wel zo? Kun je écht wennen aan te weinig slaap? En wat doet dat met je?
Wanneer heb je slaaptekort?
Slaaptekort ontstaat wanneer je simpelweg te weinig slaap krijgt, óf als de slaap die je krijgt niet herstellend genoeg is.
Als je vaak moe wakker wordt, snel prikkelbaar bent, moeite hebt met focussen of regelmatig ziek bent, dan is de kans groot dat je slaaptekort hebt, ook al slaap je iedere nacht voldoende.
Hoe veel slaap heb ik nodig?
Gemiddeld hebben volwassenen 7 uur slaap per nacht nodig. Vrouwen slapen enkele minuten langer dan mannen, maar het verschil is dus minimaal.
Als je precies wil weten hoeveel slaap je nodig hebt, is het slim om daar een tijdje mee te experimenteren. Sta bijvoorbeeld een week lang elke dag op hetzelfde tijdstip op (zonder te snoozen!) en kijk hoe laat je ’s avonds vanzelf moe wordt. Houd bij hoe je je overdag voelt: ben je alert, gefocust en in balans? Dan zit je waarschijnlijk goed. Voel je je prikkelbaar, duf of snel uitgeput? Dan heb je misschien meer (of juist minder) slaap nodig dan je denkt.
Is slaaptekort erg?
Onder kortdurend slaaptekort lijdt je huid, je geheugen, reactievermogen en besluitvorming. Ook eet je meer als je slaaptekort hebt, waardoor de kans op overgewicht toeneemt. Chronisch slaaptekort wordt in verband gebracht met onder andere stemmingsproblemen, zoals angst en somberheid.
Je hebt niet meer door dat je slaaptekort hebt
Het verraderlijke van slaaptekort is dat je het na een tijdje niet meer bewust opmerkt.
Onderzoek toont aan dat je cognitieve prestaties afnemen naarmate je minder slaapt, maar dat je zelf je fouten minder goed opmerkt.
Dit maakt slaaptekort extra tricky: je denkt dat je uitgerust bent, maar bent het niet.
Je brein past zich aan – maar dat is niet per se goed
Als je langdurig te weinig slaapt, verschuift je referentiepunt van wat ‘uitgerust’ voelt. Je wéét niet beter, omdat je niet meer weet hoe het voelt om écht uitgerust te zijn. In die zin wen je dus aan te weinig slaap (maar je gaat er niet beter van presteren).
Kan je slaaptekort inhalen?
Een paar korte nachten? Geen ramp. Je kunt dat prima compenseren met één of twee langere nachten. Maar chronisch slaaptekort — weken of maanden te weinig slapen — is moeilijker in te halen.
Meer daarover lees je in onze blog: Kan je slaaptekort inhalen?
Conclusie
Ja, je kunt wennen aan te weinig slaap — in die zin dat je lichaam zich aanpast en je brein minder goed aanvoelt wat het tekort doet. Maar écht goed is het niet. Wil je je fitter voelen, scherper denken en beter omgaan met stress? Geef je slaap dan de prioriteit die het verdient.
Hoe ga ik slaaptekort tegen?
👉 Om beter te slapen, kan je vanavond al beginnen met Journaling. Schrijf op hoe je hebt geslapen, hoe je je voelt en waar je dankbaar voor bent. Het helpt je om zorgen los te laten en om beter te slapen. Ontdek het zelf met een Dream Journal.