Is snoozen slecht voor je?
Of is het juist lekker om nog even te blijven liggen?
De wekker gaat. Je drukt op snooze. Nog 9 minuten. En daarna misschien nog een keer. Of twee. Herkenbaar? Je bent niet de enige: uit onderzoek blijkt dat bijna 70% van de mensen weleens snoozet, gemiddeld zo’n 22 minuten.
Wie snoozen het langst?
Vrouwen blijken iets vaker en langer te snoozen dan mannen. Ook zien veel snoozers zichzelf als avondmens — logisch, want wie 's ochtends moeilijk op gang komt, is vaak 's avonds juist op z'n best.
Is snoozen nou echt zo slecht voor je? Of is het een onterecht verguisde gewoonte die gewoon bij onze moderne levensstijl past? Je leest het in deze blog.
Wat is snoozen?
Snoozen — of ook wel ‘sluimeren’ genoemd — is het uitstellen van je wekker. In plaats van meteen op te staan, druk je op de snoozeknop, waarmee je jezelf een paar minuten extra geeft in bed. Die paar minuten kunnen heerlijk voelen, maar wat gebeurt er eigenlijk in je lijf en brein tijdens het snoozen?
Wat gebeurt er als je snoozt?
's Ochtends met een vermoeid, 'groggy' gevoel wakker worden heeft een naam, slaapinertie: een soort mist in je hoofd, veroorzaakt doordat je hersenen nog niet helemaal ‘aan’ staan. Het is dan verleidelijk om te snoozen.
Snoozen betekent dat je de wekker uitstelt en nog even blijft liggen voordat je echt opstaat.
Door te snoozen, ervaar je op dat moment minder slaapinertie. Snoozen kan twee vormen aannemen:
- Of je valt direct weer in slaap nadat de wekker gaat;
- Of je neemt de tijd om rustig wakker te worden, maar valt niet meer in slaap.
Is snoozen goed voor je?
Die extra minuten snoozen onder je dekens kunnen als pure luxe aanvoelen. Maar wat doet het met je brein? Uit Zweeds onderzoek blijkt dat 30 minuten snoozen de cognitieve prestaties (zoals geheugen en concentratie) niet beïnvloedden, maar in sommige gevallen juist verbeterden ten opzichte van niet-snoozers. Hoe kan dit?
Een korte periode om 'wakker te worden' nadat de wekker is gegaan, kan helpen om de slaapinertie (zie hierboven voor uitleg) te verminderen bij avondmensen en mensen die 's ochtends slaperig zijn.
Is snoozen slecht voor je?
Snoozers voelen zich vermoeider bij het opstaan en slapen 6 minuten korter dan niet snoozers, blijkt uit onderzoek. Wat de kip en het ei in dit verhaal is, is (nog) niet duidelijk.
Worden mensen vermoeider doordat ze snoozen, of snoozen ze juist omdat ze zich al vermoeid voelen bij het wakker worden?
Wat we wél weten: Door na het indrukken van de snooze-knop weer in slaap te vallen, raakt je lijf in de war. Bij het opnieuw in slaap vallen, ga je elke keer weer terug naar je diepere slaapfase. Hierdoor voel je je juist vermoeider, in plaats van uitgeruster als je uiteindelijk moet opstaan.
Ook is het zo dat je in die extra minuten niet écht herstelt, omdat snooze-tijd bestaat uit gefragmenteerde slaap — slaap die telkens wordt onderbroken en daardoor minder effectief is.
Snoozen is dus niet per se slecht voor je gezondheid, maar het is vaak wél zonde van je tijd. Je slaapt korter én minder efficiënt, en je voelt je vaak minder fris dan wanneer je gewoon in één keer opstaat.
Hoe lang mag je snoozen?
Snoozen is vooral af te raden als je telkens opnieuw in slaap valt. Gebruik je die tijd bewust om wakker te worden — met een beetje licht, wat beweging of wat Journaling— dan hoeft het niet nadelig te zijn.
Wat voor jou werkt, is persoonlijk. Experimenteer eens: hoeveel minuten geven jou net wat extra energie zonder dat je er slomer van wordt?
Hoe stop je met snoozen?
Wil je af van de snoozeknop, maar lukt het nog niet zo goed? Probeer deze vier stappen:
- Vind je ideale opsta-moment
Word je vaak moe wakker? Dan kan het zijn dat je midden in een slaapcyclus wakker wordt. Probeer een tijdstip te vinden dat ongeveer plaatsvindt tussen twee slaapcycli in (die duren gemiddeld 90 minuten). Een app of slimme wekker kan je hierbij helpen. - Verbeter je slaapkwaliteit
Hoe beter je slaapt, hoe minder je behoefte hebt om te snoozen. Een eenvoudige en effectieve manier om je slaap te verbeteren is door in de avond drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent, bijvoorbeeld in een Dream Journal. Zo sluit je je dag positief af en geef je je brein rust.
3. Zorg voor iets leuks in de ochtend
Sta op met een goed vooruitzicht: iets waar je naar uitkijkt, zoals een rustig kopje thee, een wandeling, of het opschrijven van je
intenties voor die dag in je Dream Journal.
4.
Maak van opstaan een nieuwe gewoonte
Gedrag veranderen kost tijd. Geef jezelf de ruimte om te oefenen en in stapjes het snoozen af te bouwen. Misschien snooze je morgen al één minuut minder. Dat is al winst!
Kan het kwaad om te snoozen?
Is snoozen slecht voor je? Niet per se.
Als je de tijd tussen het snoozen gebruikt om langzaam wakker te worden — door bijvoorbeeld het gordijn open te doen of te Journalen — kan het je helpen om wat vriendelijker aan de dag te beginnen.
Als je weer in slaap valt, nadat de wekker is gegaan, werkt dit vaak tegen je. Door je slaap te verbeteren, je snooze-ritueel stapsgewijs te verkorten en je ochtend met positieve aandacht te starten, begin je de dag een stuk meer voldaan!
Benieuwd hoe een avondroutine met journaling je kan helpen bij
beter slapen?