Zijn avondmensen vaker depressief?
Depressie en slaapproblemen
Sta jij 's ochtends met moeite op, maar ben je 's avonds juist op je best? Dan ben je waarschijnlijk een avondmens. Nieuw onderzoek wijst uit dat er een link bestaat tussen of je een avondmens bent en je mentale gezondheid. In deze blog lees je er alles over. Je leert ook wat je kunt doen om beter in je vel te zitten als je niet bent gemaakt voor een vroege ochtend.
Wat is een avondmens?
Een avondmens – ook wel late chronotype genoemd – heeft van nature meer energie later op de dag en komt 's avonds moeilijker tot rust. De biologische klok van avondmensen loopt als het ware een paar uur achter vergeleken met die van ochtendmensen. Daardoor vallen ze later in slaap en hebben ze vaak moeite met vroeg opstaan, zeker als hun verplichtingen plaatsvinden in een maatschappij die wél vroeg begint.
Hoe veel Nederlanders zijn een avondmens?
Uit metingen blijkt dat ongeveer 25% van de Nederlanders zich als avondmens beschouwt.
Wat is een depressie?
Een depressie is meer dan je een paar dagen somber voelen. Het is een stemmingsstoornis waarbij je je gedurende langere tijd neerslachtig voelt, weinig energie hebt en minder plezier ervaart in dingen die je normaal fijn vindt.
Hoe veel mensen hebben een depressie?
In Nederland krijgt ongeveer 1 op de 5 mensen ooit in zijn of haar leven te maken met een depressie. Dat zijn er dus miljoenen. Vrouwen hebben gemiddeld een grotere kans op depressie dan mannen, en ook jongvolwassenen ervaren steeds vaker een depressie.
Wat zijn kenmerken van een depressie?
- Aanhoudende somberheid of leeg gevoel
- Verminderde interesse of plezier in dagelijkse activiteiten
- Vermoeidheid of verlies van energie
- Slaapproblemen (te veel of juist te weinig slapen)
- Concentratieproblemen
- Schuldgevoelens of gevoel van waardeloosheid
Depressie en slaapproblemen
Uit onderzoek blijkt dat 90% van de mensen met een depressie ook slaapproblemen ervaart.
Wat veel mensen niet weten: slecht slapen is niet alleen een gevolg van depressie, het is ook een voorspeller van deze aandoening. Mensen die chronisch slecht slapen, hebben twee keer zoveel kans om een depressie te ontwikkelen dan mensen die goed slapen.
Deze cijfers laten zien hoe belangrijk het is om slaapklachten serieus te nemen — ze zijn niet alleen vermoeiend, maar kunnen ook je mentale gezondheid beïnvloeden.
Zijn avondmensen vaker depressief?
Nieuw onderzoek laat zien dat je biologische klok invloed kan hebben op je mentale gezondheid. Avondmensen lopen een iets grotere kans op depressieve klachten, en daar zijn verschillende verklaringen voor:
- Minder daglicht: Avondmensen starten later op de dag, waardoor ze vaak minder ochtendlicht opvangen. Juist dat vroege daglicht is enorm belangrijk voor je stemming.
- Moeite met het ‘9-tot-5’-leven: Veel avondmensen leven in een maatschappij die niet is afgestemd op hun ritme. Dit zorgt voor sociale jetlag en chronische vermoeidheid.
- Leefstijlverschillen: Avondmensen drinken gemiddeld iets meer alcohol, doen minder vaak aan mindfulness en hebben vaker moeite met een stabiel slaapritme — allemaal factoren die bijdragen aan een hoger risico op somberheid.
Wat kun je doen als je een avondmens bent en je somber voelt?
Je biologische klok veranderen is lastig. Je kan niet zomaar een ochtendmens worden, en dat hoeft ook niet. Er zijn wél manieren om je slaap, energie en stemming te verbeteren, ook als je een avondmens bent.
- Slaap korter
Streef naar maximaal 7,5 uur slaap per nacht, en blijf niet langer dan 7 uur en 45 minuten in bed liggen. Zo voorkom je dat je slaap uitrekt en juist lichter wordt. - Gebruik je bed alleen om te slapen
Hoe verleidelijk het ook is om in bed te scrollen of series te kijken: hoe meer je je bed associeert met andere activiteiten dan slapen en intimiteit, hoe slechter je slaapt. - Ga dagelijks naar buiten voor daglicht
Daglicht verbetert je stemming, je slaapkwaliteit én helpt je biologische klok zich iets te vervroegen. Al een kwartier ochtend- of daglicht kan verschil maken, maar hier geldt: hoe meer, hoe beter. - Beperk alcohol, vooral in de avond
Alcohol verstoort je slaapfases en zorgt ervoor dat je minder diep slaapt, waardoor je minder goed (mentaal) herstelt tijdens de nacht. - Probeer de dankbaarheidsoefening
Elke avond drie dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent, is bewezen effectief tegen somberheid én slapeloosheid. Een Dream Journal helpt je met prompts die dankbaarheid stimuleren.